Rondleiding door Oud-Borne

In samenwerking met Stichting Gidsen Oud Borne

 • Cafe, cadeauwinkel en atelier de Ster werkt nauw samen met “Stichting Gidsen Oud Borne”, die wandelingen door oud Borne organiseert. De wandelingen duren circa negentig minuten en zijn ruim een kilometer lang. De rondwandelingen kunnen het hele jaar worden geboekt op elke dag van de week.

  Cafe de Ster is een uitstekende plek midden in oud Borne, om de wandeling te starten of te beeindigen.

  De rondwandelingen worden vaak geboekt voor familiefeestjes, verenigingen en bedrijven. Reeds meer dan 30.000 mensen hebben genoten van ons oude dorp met zijn beschermde stratenpatroon en historische panden.

  Borne was tot 1800 een agrarisch dorp, waar hofmeijer en kerk de touwtjes stevig in handen hadden. De rondleiding voert u naar de Meijershof en laat u een kijkje nemen in de prachtige middeleeuwse Oude Stephanuskerk uit 1482, de Doopsgezinde kerk en de voormalige synagoge.

  Anekdotes en verhalen over het leven van de vroegere bewoners van de monumentale woningen in Oud Borne horen erbij. Tijdens de wandeling worden verhalen verteld over enkele fabrikeurswoningen, de klopjeshuizen en de fraai gelegen Mariakapel, die bekend staat als de mooiste in Twente.

  De gids neemt u mee naar de plekken, waar vanaf 1800 kleine bedrijfjes het dorp Borne veranderden van een boerengemeenschap naar het industrietijdperk van nu. De verhalen die bij die bedrijfjes hoorden, vertelt de gids met de nodige anekdotes, tevens verwijzen naar wat er nog allemaal te zien is aan bijzonderheden van vroeger tijden. U hoort waarom er een schipperscafe (pal naast de Ster) midden in het oude Borne stond. Eveneens worden verhalen verteld over grote Twentse industrieen die van uit Borne zijn begonnen en waarom de vele bierbrouwerijen in Borne zo belangrijk waren.

  In Twente stonden zeven cichoreifabrieken, daarvan stonden er vier in Borne, (ook pal naast de Ster). De laatste cichoreifabriek van Borne verdween in 1947. Ook stond in Borne een grutterij, waar tot 1967 grutten en meel voor pannenkoeken werden geproduceerd en die de aanleiding was voor de bijnaam melbuul van de Bornenaren.

  Mocht u interesse hebben in de wandeling dan kunt u contact opnemen met dhr. Muller, zie bovenstaand telefoonnummer.

 • Informatie en reserveringen:

  Dhr. Andre Muller

  T: 074-2663082
  I: www.gidsenoudborne.nl
  E: info@gidsenoudborne.nl

  Kosten: 5,00 euro pp.

  Wij zijn gebaat bij een tijdige reservering.

  Voor een reservering van een lunch, koffie met appeltaart of hightea, kunt u contact opnemen met “de Ster”.

  T: 06-47547166
  Bgg: 074-8532220